Mediator din Bucuresti

In baza experientei ca mediator in Bucuresti voi enumera cateva din avantajele medierii ce pot fi resimtite imediat de catre cei ce vor solutiona litigiul pe calea medierii folosind avantajele medierii.

Avantajele medierii –Factorul timp in mediere –

Daca in instanta este cunoscut momentul de inceput al procesului, cel de final este greu de prevazut (fie din cauza procedurilor greoaie ce trebuie indeplinite, fie din cauza numarului mare de dosare aflate pe rol), la mediere, timpul de rezolvare a conflictului este cu mult redus iar procedura medierii este simpla. Astfel, economia de timp oferita de avantajele medierii poate duce si la o economie de natura pecuniara.
Avantajele medierii – Stresul

Generat fie de sedintele de judecata (de aglomeratie,de expunere, de asteptare, de imposibilitatea de a fi ascultat pentru tot ce ai de spus) fie de imposibilitatea de a prevedea rezultatul (favorabil sau nu) este cu mult redus, daca nu chiar inlaturat, in procedura medierii.

Avantajele medierii –Costurile medierii

Costurile in procedura medierii pot fi sensibil mai mici decat in instanta de judecata. La cererea partii interesate, instanta va dispune restituirea taxei judiciare de timbru dupa depunerea acordului de mediere.
Onorariul  in procedura medierii poate fi mai redus decat in instanta.

Avantajele medierii – Confidentialitatea medierii

In instanta, sedintele de judecata sunt publice.

La mediere, partilor li se asigura confidentialitatea pentru intreaga procedura si chiar privind acordul de mediere.

Avantajele medierii – Alegerea voluntara a mediatorului de catre parti.
Partile, de comun acord, pot apela la un mediator agreat de ambele parti.
In instanta, trebuie respectate regulile de competenta si de repartizare aleatorie a dosarelor in timp ce in mediere nu.

Avantajele medierii –Procedura medierii

In mediere, solutionarea litigiului se realizeaza pe cale amiabila, in conditii reciproc avantajoase.
In instanta, procedura este contencioasa; partile sunt in conflict iar solutia presupune ca una din parti cade in pretentii (va pierde procesul, va suporta costurile).

Avantajele medierii –Mediator Petru Mustateanu -Bucuresti 2012

Leave a Reply Cancel reply