Cu toate ca n-ar trebui să fie foarte complicat, este bine sa fii foarte atent inainte să iţi alegi obiectul de activitate al firmei, de vreme ce te-ai hotărât ce fel de afacere vrei să începi. Toate activităţile sunt organizate potrivit unor coduri formate din 4 cifre în aşa numitul „cod CAEN” – clasificarea activităţilor din economia naţională. Totuşi, câteva recomandări ar putea să-ţi fie de folos dacă eşti la început de drum. Daca crezi ca ai nevoie de un consultant, datele noastre de contact le gasesti aici:
Obiectul principal de activitate
Codul CAEN poate fi consultat pe site-ul nostru, astfel încât să poţi alege obiectul de activitate potrivit pentru tipul de afacere pe care doreşti să o dezvolţi. Primul pas îl reprezintă alegerea activităţii principale. E bine să ştii că aceasta operaţiune e relativ importantă, din mai multe motive:
În primul rând, activitatea principală trebuie să fie cea din care se realizează sau sunt prognozate a fi realizate veniturile de bază ale firmei. De aceea, unele firme sunt impozitate diferit în funcţie de activitatea lor. De exemplu, companiile care realizeaza cele mai multe venituri din“servicii de consultanţa pentru afaceri şi management” plătesc un impozit de 16% din profit şi nu de 3% din venituri, cum sunt astăzi obligate să achite cele mai multe IMM-uri, ceea ce ar putea constitui, in funcţie de cheltuielile pe care le are firma respectivă, un avantaj.
În al doilea rînd, câteva activităţi pot fi desfăşurate doar dacă sunt trecute activităţi principale, cum este cazul, ca să dăm un alt exemplu, celor privitoare la contractarea, pe baze temporare, a personalului.
Şi, în fine, în al treilea rînd, unele activităţi pot fi doar activităţi principale şi exclusive, în sensul că nu mai poţi desfăşura alte activităţi în afara celei principale, cum e cazul firmelor de detectivi particulari. Mai mult, aceste firme au nevoie de avize prealabile înainte de înregistrarea dosarului la Registrul Comerţului.
Obiectul secundar de activitate
Practica ne arată că e bine să privim în perspectivă şi că inserarea în actul constitutiv al firmei a câtor mai multe activităţi nu strică deloc. Ulterior înmatriculării, orice introducere a unor noi activităţi (extinderea obiectului de activitate al firmei) înseamnă costuri suplimentare (actualizarea actului constitutiv, redactarea unui act adiţional, înregistrarea menţiunii de extindere la Registrul Comerţului).
În general, cu unele excepţii, firmele de consultanţă percep taxe modice pentru redactarea unui act constututiv cu mai multe activităţi secundare, deci profită de acest avantaj de început.
3. Ce coduri CAEN autorizez?
Autorizarea activităţilor se face pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere prin care reprezentantul societăţii îşi asumă faptul că îndeplineşte condiţiile legale pentru derularea respectivelor activităţi.
Evident, nu toate activităţile stipulate în actul constitutiv trebuie autorizate, ci doar acelea din care asociaţii sau acţionarii estimează că vor realiza venituri încă de la începutul deschiderii afacerii sau într-un viitor apropiat. Nu poţi autoriza, de exemplu, activitatea de restaurant dacă nu ai un punct de lucru deschis şi nici nu poţi face comerţ cu mărfuri alimentre la sediul social al firmei, dacă acesta se află, de exemplu, într-un apartament de bloc şi nu ai acceptul vecinilor şi al asociaţiei de proprietari.
Activităţile pot fi autorizate la sediul social, dacă spaţiul este unul adecvat, la un punct de lucru sau în afara sediului social şi a punctelor de lucru. E important să ştii, oricare ar fi locul unde urmează să derulezi afacerile, că activităţile trebuie autorizate, nefiind suficientă doar includerea lor în actul constitutiv al firmei.
Stiati ca?
Acum puteti infiinta o firma fara batai de cap si fara costuri exagerate cu ajutorul unui consultant? Daca doriti un consultant pentru infiintare firma, ne puteti apela la numarul 0724.113.188. Pentru mai multe informatii despre modalitatea de inmatriculare a unei societati va recomandam sa cititi si articolele:
(Visited 512 times, 1 visits today)