Consultanta Juridica Bucuresti

Bacsisul va fi trecut pe un bon fiscal separat si supus impozitarii, se mentioneaza intr-un proiect de act normativ adoptat miercuri de Guvern. De asemenea, va ramane la aprecierea firmelor daca vor pastra bacsisul sau il vor distribui angajatilor. In functie de decizia lor, bacsisul va fi impozitat cu 16% fie ca profit al companiei, fie ca venit al angajatilor.

Bacsisul va fi fiscalizat, dupa ce Executivul a adoptat miercuri in sedinta un proiect de act normativ in acest sens.

Conform unui comunicat al Guvernului remis miercuri redactiei, prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate.

Bacsisul va trebui marcat obligatoriu de catre operatorul economic pe un bon fiscal distinct, insa acesta va putea opta daca bacsisul inregistrat fiscal si contabil va ramane la dispozitia sa sau il va distribui salariatilor, in conformitate cu un regulament propriu de ordine interioara.

In ceea ce priveste impozitarea bacsisului, Guvernul informeaza ca taxarea se va realiza astfel:

  • ca profit al operatorului economic in cazul in care acesta nu se distribuie salariatilor, cu 16% sau 3% in cazul microintreprinderilor;
  • la nivelul angajatului cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin retinere la sursa, in cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor;

De asemenea, in situatia in care va fi distribuit angajatilor, bacsisul nu va fi cuprins in sfera TVA si nici nu va fi taxat din punct de vedere al contributiilor sociale si al contributiilor sociale de sanatate.

Potrivit aceleiasi surse, se va introduce obligatia intocmirii de documente justificative, atat pentru sumele de bani introduse in punctele de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, cat si pentru sumele extrase din acestea, astfel incat organele de control sa aiba la dispozitie instrumentele necesare pentru a identifica sumele care nu sunt justificate prin documente conform legii.

“Operatorul economic va avea obligatia sa asigure inregistrarea banilor detinuti de angajati la ora inceperii programului de lucru, intr-un registru de bani personali. Astfel, in cazul unui control, eventualele sume de bani gasite in plus fata de sumele inregistrate sa nu poata fi justificate ca fiind banii apartinand angajatilor. Angajatii operatorului economic vor avea obligatia sa prezinte la solicitarea organelor de control sumele de bani aflate asupra lor, atunci cand se afla in incinta unde isi desfasoara activitatea si in timpul programului de lucru”, se mentioneaza in comunicat.

Totodata, firmelor el va fi interzis sa conditioneze, sub orice forma, livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor de acordarea bacsisului.

http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_40325/Bacsisul-va-fi-impozitat-cu-16-Firmele-vor-decide-daca-il-vor-pastra-sau-il-vor-imparti-angajatilor.html