Codul de procedura civila se modifica. Executarea silita se va realiza dupa noi reguli

Dupa mai bine de un an de la intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila, noi prevederi urmeaza sa fie introduse in acest act normativ. Mai exact, presedintele a promulgat in aceasta saptamana un document care aduce numeroase modificari Codului de procedura civila. Cele mai importante dintre acestea se refera la executarea silita.

Camera Deputatilor a adoptat recent, prin vot final, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.

Documentul a fost promulgat in aceasta saptamana de presedintele statului, prin Decretul nr. 633/2014, asa incat a devenit Legea nr. 138/2014, se mentioneaza pe site-ul Camerei Deputatilor. Totusi, pentru a intra in vigoare, este necesar ca legea sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Unele dintre modificarile aduse Codului de procedura civila, prin recentul act normativ, sunt firesti, in conditiile in care din practica a reiesit nevoia de a aduce anumite completari codului, in sensul ca in exista unele lacune, iar proiectul vine tocmai sa completeze aceste goluri, a declarat la solicitarea noastra avocatul Natalia Berindean.

Ce modificari sunt aduse procedurii de executare silita?

Legea nr. 138/2014, recent promulgata de presedinte, dar care nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial, aduce o serie de noutati importante in ceea ce priveste procedura de executare silita, ne-a precizat avocatul.

Astfel, este eliminata etapa de incuviintare a executarii silite din competenta instantelor si o atribuie executorilor judecatoresti, se arata in expunerea de motive a actului normativ. Motivul il reprezinta faptul ca s-a constatat o crestere a volumului de activitate a instantelor de executare din cauza numarului relativ mare de cereri de incuviintare a executarii silite. Astfel, pentru a rezolva aceasta situatie, s-a impus eliminarea etapei de incuviintare a executarii silite din competenta instantei si atribuirea acestei sarcini executorului judecatoresc, motiveaza initiatorii actului normativ.

Mai mult decat atat, in baza noilor reglementari, instanta de executare va fi in masura sa determine dobanzile, penalitatile si alte asemenea sume care se cuvin de drept creditorului, urmand a le stabili prin incheiere, a continuat Natalia Berindean.

De asemenea, recentul act normativ reintroduce obligativitatea investirii cu formula executorie a titlurilor executorii, cu exceptia hotararilor judecatoresti. Conform avocatului, hotararea arbitrala se va investi cu formula executorie inainte de a formula cererea de executare silita.

„Prin reintroducerea investirii cu formula executorie, din nou se vor prelungi termenele de recuperare a sumelor, o masura in defavoarea creditorilor. Procedura de executare silita este destul de greoaie, termenele nu sunt in favoarea creditorilor. Termenele reale de a obtine poprirea conturilor debitorului si a cunoaste situatia financiara a debitorului sunt de cel putin doua, trei luni. Prin introducerea investirii cu formula executorie (de exemplu, executarea unui Bilet la ordin sau fila CEC), acest termen, de a obtine o reactie clara a debitorului, va depasi trei luni”, a subliniat avocatul contactat de noi.

De cealalta parte, initiatorii actului normativ sustin ca procedura de investire cu formula executorie pentru titlurile executorii, altele decat hotararile judecatoresti, a fost reintrodusa in Codul de procedura civila pentru asigurarea unui control al instantelor de judecata asupra acestor categorii de inscrisuri si tinand cont de faptul ca incuviintarea executarii silite presupune o etapa ulterioara, care consta in verificarea indeplinirii conditiilor de forma, verificare pe care o va realiza executorul judecatoresc competent.

Acestia considera ca ar fi mai potrivit ca investirea cu formula executorie sa fie aplicata altor titluri executorii decat hotararile judecatoresti.

Pe langa noutatile mentionate anterior, Legea nr. 138/2014 stabileste ca instanta de executare este judecatoria in a carei circumscriptie se afla, la data sesizarii organului de executare, domiciliul/sediul debitorului, in afara cazurilor in care legea dispune altfel, ne-a mai spus Natalia Berindean.

Totodata, noile dispozitii inlatura procedura de regularizare pentru contestatia la executare, iar acest lucru era de asteptat, intrucat in practica au fost numeroase cazuri in care la momentul judecarii contestatiei executarea silita era deja finalizata, a aratat sursa citata.

Justitiabilii vor putea solicita copii dupa notele grefierului

Potrivit noilor reglementari, partile vor avea posibilitatea sa solicite o copie dupa notele grefierului pe care le vor putea contesta pana la sedinta urmatoare, ne-a precizat Natalia Berindean. De asemenea, va putea fi solicitata si o copie dupa inregistrarea sedintei de judecata, in format electronic.

„Acesta este un pas inainte in colaborarea judecator-avocat-grefier si este binevenita”, considera Natalia Berindean.

Tot in ceea ce priveste comunicarea documentelor au fost extinse anumite drepturi ale executorului judecatoresc. Mai exact, s-a reglementat situatia in care, la cererea executorului judecatoresc, institutiile publice, institutiile de credit si orice alte persoane fizice sau persoane juridice sunt obligate sa ii comunice, de indata, in copie, atat datele si informatiile, cat si documentele, apreciate de executorul judecatoresc ca fiind necesare realizarii executarii silite, se arata in expunerea de motive a actului normativ.

Conform documentului, aceste dispozitii au fost clarificate pentru prevenirea situatiilor in care tertii, care detin documente apreciate de catre executorul judecatoresc ca fiind utile cauzei, refuza sa le transmita acestuia, prevalandu-se de faptul ca obligatia legala subzista numai in ceea ce priveste comunicarea datelor si a informatiilor, nu si a documentelor.

De asemenea, Legea nr. 138/2014 aduce noutati si in ceea ce priveste recalificarea caii de atac.

„Partilor li se va comunica/aduce la cunostinta incheierea, urmand sa curga un nou termen pentru declararea, respectiv motivarea caii de atac prevazute de lege, de la comunicare pentru cei lipsa, respectiv de la data aducerii la cunostinta pentru cei prezenti”, ne-a precizat Natalia Berindean.

Modificarile cuprinse in Legea nr. 138/2014 vin in contextul in care Noul Cod de procedura civila a intrat in vigoare pe 15 februarie 2013, dupa amanari repetate din cauza lipsei fondurilor pentru implementarea noului sistem la nivelul instantelor din Romania.

Sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_38794/Codul-de-procedura-civila-se-modifica-Executarea-silita-se-va-realiza-dupa-noi-reguli.html

Acum puteti infiinta o firma fara batai de cap si fara costuri exagerate cu ajutorul unui consultant? Daca doriti un consultant pentru infiintare firma, ne puteti apela la numarul 0724.113.188. Pentru mai multe informatii despre modalitatea de inmatriculare a unei societati va recomandam sa cititi si articolele:

(Visited 4 times, 1 visits today)