Conform avocatnet.ro,atunci când trei sau mai multe persoane doresc să îşi ofere resursele materiale, cunoştinţele şi forţa de muncă pentru realizarea unor activităţi în interesul colectivităţii şi nu în scop personal patrimonial, acestea pot constitui o asociaţie. În materialul următor îţi prezentăm etapele ce trebuie parcurse pentru a înfiinţa o asociaţie, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Acte necesare infiintare ONG
Regulile pentru înfiinţarea şi funcţionarea asociaţiilor sunt incluse în prezent prinOrdonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, act normativ modificat în mai multe rânduri, inclusiv în 2016.
Potrivit documentului citat, persoanele fizice şi persoanele juridice care urmăresc desfăşurarea unor activităţi de interes general sau în interesul unor colectivităţi ori, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociaţii ori fundaţii.
În ceea ce priveşte asociaţia, aceasta este o entitate fără scop patrimonial şi poate fi constituită de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei înţelegeri, pun în comun şi fără drept de restituire contribuţia materială, cunoştinţele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activităţi în interes general, al unor colectivităţi sau, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial.
Practic, persoanele membre ale unei asociaţii oferă permanent resurse materiale, cunoştinţe şi forţă de muncă, iar principalul aport este de a susţine activităţile comunităţilor locale, regionale sau internaţionale, fără a urmări realizarea activităţilor economice şi, implicit, producerea de profit.
Un alt element important de care trebuie ţinut cont înainte de înfiinţarea unei asociaţii priveşte patrimoniul pe care aceasta trebuie să îl aibă. Dacă până acum câteva săptămâni pentru a pune bazele unei asociaţii aveai nevoie de un patrimoniu iniţial în valoare de cel puţin un salariu minim brut pe economie, la data constituirii asociaţiei, acum activul patrimonial nu poate fi mai mic de 200 de lei şi este alcătuit din aportul în natură şi/sau în bani al asociaţilor, aşa cum stabileşte Legea nr. 46/2016, în vigoare de la începutul acestei luni.
Infiintare O.N.G. – Bucuresti
Pentru a înfiinţa o asociaţie, membrii acesteia trebuie să întocmească documentaţia necesară, iar prima etapă o reprezintă colaborarea cu instanţa de judecată. Concret, prima etapă, prealabilă, la fel ca în cazul înmatriculării unei alte entităţi, o reprezintă rezervarea denumirii asociaţiei şi dobândirea dovezii disponibilităţii acesteia.
Astfel, în vederea rezervării denumirii, este necesară completarea unei cereri (un model găsiţi în fişierul ataşat articolului) şi anexarea dovezii în original a achitării tarifului de 36 de lei (se achită la Trezorerie în contul bugetului de stat nr. 20A365000 – „Alte venituri”), aşa cum reiese din informaţiile publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei (MJ).
Cererea se depune la Registratura generală a ministerului (program: luni-vineri: 9.30 -12.00, 13.00 -16.00) ori se transmite prin poştă, termenul de soluţionare fiind de cinci zile de la data primirii cererii.
Potrivit normelor în vigoare, denumirea asociaţiei nu poate fi identică sau asemănătoare cu denumirea altei persoane juridice constituite conform prevederilor OG nr. 26/2000. Totodată, este interzisă utilizarea în denumirea asociaţiei a unor sintagme sau cuvinte susceptibile să creeze confuzie cu denumirea unor autorităţi sau instituţii publice.
Notă: Rezervarea poate fi prelungită o singură dată, pentru o perioadă de trei luni, printr-o cerere de prelungire a rezervării formulată de solicitantul rezervării iniţiale, înregistrate la MJ până cel târziu la data expirării valabilităţii acesteia.
Mai departe, persoanele care doresc să înfiinţeze o asociaţie trebuie să dovedească faptul că deţin un sediu social. Astfel, documentele care atestă drepturile de folosinţă asupra spaţiilor cu destinaţie de sediu social pot fi: extrasul de carte funciară, contractul de vânzare-cumpărare, contractul de donaţie în formă autentică sau certificatul de moştenitor, în cazul persoanelor care aleg să folosească drept sediu social un imobil pe care îl au în proprietate, sau contractul de închiriere, contractul de subînchiriere sau cel de comodat pentru spaţiile închiriate.
Important! În cazul în care sediul social al asociaţiei este stabilit într-un bloc de locuinţe, este nevoie şi de acordul vecinilor cu pereţi comuni şi al asociaţiei de locatari pentru stabilirea sediului social.
Model statut si act constitutiv O.N.G.
Aşa cum este precizat în OG nr. 26/2000, membrii asociaţi încheie actul constitutiv şi statutul asociaţiei, în formă autentică sau atestată de avocat. De altfel, cele două documente arată cum este organizată asociaţia, care este obiectul de activitate, detalii despre sediu, fondatori etc.
Concret, actul constitutiv al unei asociaţii se semnează de către toţi membrii asociaţi şi trebuie să cuprindă:
- datele de identificare a membrilor asociaţi: numele sau denumirea şi, după caz, domiciliul sau sediul acestora;
- exprimarea voinţei de asociere şi precizarea scopului propus;
- denumirea asociaţiei;
- sediul asociaţiei;
- durata de funcţionare a asociaţiei – pe termen determinat, cu indicarea expresă a termenului, sau, după caz, pe termen nedeterminat;
- patrimoniul iniţial al asociaţiei. Aşa cum am menţionat anterior, activul patrimonial nu poate fi mai mic de 200 lei şi este alcătuit din aportul în natură şi/sau în bani al asociaţilor. În cazul aportului în natură, constând în bunuri imobile, forma autentică a actului constitutiv şi a statutului este obligatorie;
- componenţa nominală a celor dintâi organe de conducere, administrare şi control ale asociaţiei;
- persoana sau, după caz, persoanele împuternicite să desfăşoare procedura de dobândire a personalităţii juridice.
În ceea ce priveşte statutul, acesta cuprinde, la rândul său, elementele prevăzute în actul constitutiv, cu excepţia ultimelor două elemente prezentate anterior. În plus, statutul trebuie să mai cuprindă:
- precizarea scopului şi a obiectivelor asociaţiei;
- modul de dobândire şi de pierdere a calităţii de asociat;
- drepturile şi obligaţiile asociaţilor;
- categoriile de resurse patrimoniale ale asociaţiei;
- atribuţiile organelor de conducere, administrare şi control ale asociaţiei;
- destinaţia bunurilor, în cazul dizolvării asociaţiei.
Odată întocmite aceste documente, solicitanţii pot depune la judecătoria pe raza căreia noua asociaţie îşi va avea sediul dosarul de înfiinţare, care va cuprinde următoarele documente:
- actul constitutiv şi statutul;
- dovada disponibilităţii denumirii, eliberată de MJ;
- dovada patrimoniului iniţial al asociaţiei – cel puţin 200 de lei, făcută printr-un extras de cont de la banca unde patrimoniul iniţial a fost depus;
- chitanţa care atestă dovada achitării taxei judiciare de timbru în sumă de 100 lei – aceasta se face la CEC sau la Administraţia Finanţelor Publice pe raza căreia se află judecătoria;
- copii ale cărţilor de identitate ale membrilor asociaţi;
- cazierele fiscale ale asociaţilor;
- o cerere tip adresată preşedintelui judecatoriei pe raza căreia se află sediul, în care se solicită “acordarea personalităţii juridice şi înscrierea asociaţiei în registrul persoanelor juridice fără scop patrimonial.
Cererea de înscriere a asociaţiei în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie urmează să-şi aibă sediul poate fi depusă de oricare dintre membrii asociaţi, în baza unei împuterniciri, şi va fi însoţită de următoarele documente:
- actul constitutiv:
- statutul asociaţiei;
- actele doveditoare ale sediului şi patrimoniului iniţial;
- dovada disponibilităţii denumirii eliberată de MJ sau, după caz, refuzul motivat al eliberării acesteia.
În termen de trei zile de la depunerea cererii de înscriere şi a documentelor amintite anterior, judecătorul desemnat de preşedintele instanţei verifică legalitatea acestora şi dispune, prin încheiere, înscrierea asociaţiei în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor. La cerere, reprezentantului asociaţiei sau mandatarului acesteia i se va oferi un certificat de înscriere, care va cuprinde: denumirea asociaţiei, sediul acesteia, durata de funcţionare, numărul şi data înscrierii în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor. De altfel, certificatul de înscriere este cel care face dovada personalităţii juridice în relaţiile cu terţii.
Notă: Potrivit OG nr. 26/2000, încheierile de admitere sau de respingere a cererii de înscriere sunt supuse numai apelului. Termenul de apel este de cinci zile şi curge de la data pronunţării, pentru cei care au fost prezenţi, şi de la data comunicării, pentru cei care au lipsit.
Odată încheiate procedurile cu instanţa de judecată, urmează obţinerea certificatului de înregistrare fiscală (CIF) de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Astfel, dosarul pentru obţinerea CIF-ului, care se depune la registratura ANAF, va cuprinde următoarele documente:
- statut (copie);
- act consitutiv (copie);
- încheierea judecătoarească (copie);
- certificatul de înscriere în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor (copie);
- timbru fiscal de trei lei;
- două formulare 010 completate („Declaraţie de înregistrare fiscală/ Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică”).
-
Acum puteti infiinta o firma fara batai de cap si fara costuri exagerate cu ajutorul unui consultant? Daca doriti un consultant pentru infiintare firma, ne puteti apela la numarul 0724.113.188. Pentru mai multe informatii despre modalitatea de inmatriculare a unei societati va recomandam sa cititi si articolele:
(Visited 757 times, 1 visits today)